събота, 8 май 2010 г.

Сблъсъци и празненства по света на Първи майДесетки хиляди демонстранти изпълниха на 1ви май по улиците на редица европейски и азиатски градове за традиционни шествия по случай Международния ден на труда, настоявайки за създаване на работни места и определяне на минимално равнище на възнагражденията.
Повечето демонстрации преминаха мирно, но не и в Гърция, където се стигна до очакваните сблъсъци между демонстранти и полицията.

Над 12 хил. души се включиха в протестно шествие в АтинаНад 12 хил. души се включиха в протестно шествие в Атинакоето се насочи към сградата на американското посолство. Демонстрантите протестират против очакваните сурови мерки, необходими за осигуряването на спасителни заеми за почти банкрутиралата Гърция.
Сблъсък стана, когато шествието, организирано от синдикатите, преминаваше пред министерството на финансите. Десетина младежи, някои с тояги, са нападнали полицаите, разположени пред сградата на министерството. Полицаите са използвали сълзотворен газ и нарушителите на обществения ред са се разпръснали.
Полицаи за борба с безредиците използваха сълзотворен газ, за да разпръснат група анархисти, които са се приближили до луксозен хотел на площад „Синтагма"
Близо 5 хил. души се включиха в манифестация по случай Първи май в Солун,разпределени в две шествия, организирани съответно от подкрепяния от Комунистическата партия синдикат ПАМЕ и от двете големи синдикални централи - Федерацията на държавните служители (АДЕДИ) и Общата конфедерация на труда (ГСЕЕ).
Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне близо 250 души, които чупеха витрини на магазини и банки. С железни прътове са счупени два банкомата, витрина на магазин за електроника и луксозна кола.
Спокойствието в града е било възстановено след намесата на полицията, която е използвала сълзотворен газ и е останала да охранява центъра.
Гръцките железници обявиха 24-часова стачка, в резултат на която бяха спрени всички влакове освен международните. За едно денонощие ще останат на котва и всички кораби в гръцките пристанища. За два часа тази сутрин бе спрян и градският транспорт в Атина.

Над 100 хил. турски работници се събраха на площад "Таксим" в центъра на Истанбул за честване на международния празник на труда.Първомайските манифестации на този площад бяха забранени през 1977 г., когато нападатели откриха огън срещу демонстрантите и загинаха най-малко 36 души.
Турция престана изобщо да чества празника след военния преврат през 1980 г., тъй като военните смятат Първи май за празник на лявоориентираните.
Честванията бяха отново разрешени през 2008 г., но едва тази година истанбулската община позволи на турските синдикати да организират за пръв път от над 30 години манифестация на "Таксим".
Честването е организирано от шест големи синдикални конфедерации. В него участват и активисти на политически партии. Делегация на управляващата Партия на справедиловстта и развитието също участва в честването.

В Киев президентът на Украйна Виктор ЯнуковичВ Киев президентът на Украйна Виктор Янукович заяви че „въпреки всички промени в украинското общество Първи май не е изгубил актуалността си и днес".На централния площад "Независимост", известен като "Майдана", се състоя митинг. Участниците приеха декларация, според която "новата власт е направила първите стъпки, даващи надежда за бързо преодоляване на кризисните явления в социално-икономическата сфера".Документът съдържа и призив към реформиране и модернизиране на икономиката.

Около 1,7 милиона души в 1000 града на Русия отбелязаха Международния ден на труда.Повечето от проявите бяха проправителствени, но няколко хиляди комунисти участваха в демонстрация с настояване за оставката на руския премиер Владимир Путин.Ройтерс съобщи за опозиционен митинг в Москва, на който били издигнати лозунги, сравняващи Путин със Сталин."Путин е Сталин! Путин е Брежнев! Русия без Путин",скандирали няколкостотин опозиционни активисти, сред които един от най-ожесточените критици на Кремъл - бившия световен шампион по шах Гари Каспаров, който е и един от ръководителите на демократичното прозападно движение "Солидарност".

В Париж и други френски градове десетки хиляди протестираха срещу политиката на президента Саркози. Във Франция протестите са насочени най-вече срещу планираната пенсионна реформа. Много французи се опасяват, че може да бъдат наложени значителни промени като, например, увеличаване на пенсионната възраст, която сега е 60 години.

В Чехия и Словакия проявите преминаха под знака на предстоящите и в двете републики парламентарни избори. В Чехия най-активни бяха "левите", които според проучвания на общественото мнение имат най-големи шансове за победа в изборите. Полицията забрани на близо 100 души от радикални десни формации да организират своя демонстрация.

В Швейцария полицията арестувала няколко души в Цюрих. В ранния следобед в там избухнали сблъсъци между полицията и демонстранти, предимно младежи, които носели маски на лицата и хвърляли бутилки и фойерверки срещу селите на реда.Безредиците били прекратени с гранати със сълзотворен газ, гумени куршуми и водни оръдия. По традиция първомайските демонстрации в Цюрих, икономическата и финансова столица на Швейцария, завършват с безредици - миналата година трима души бяха ранени и 83-а бяха арестувани.

В столицата на Индонезия Джакарта хиляди работници в червени и сини ризи преминаха в мирно шествие край президентския дворец под погледа на близо 15 хил. полицаи.В китайската територия Макао полицията използва водни оръдия и сълзотворен газ срещу буйстващи демонстранти, който се опитаха да излязат от маршрута на шествието. В Токио около 32 хил. членове на синдикатите се събраха в парк с призиви за сигурност на работните места. Според лидера на Японската конфедерация на профсъюзите Сакуджи Дайкоки над 17 милиона души в страната са на временна работа или работят на непълно работно време.

Мирни демонстрации имаше в столицата на Малайзия Куала Лумпур, в Хонконг, в Тайван.В Манила президентът на Филипините Глория Макапагал-Аройо обяви, че е наредила на министъра на труда да ускори преговорите между синдикатите и работодателите за увеличаване на минималното дневно възнаграждение с 75 песо (1,67 долара).Над 2000 палестинци в ивицата Газа излязоха по случай Първи май на протест срещу наложената от Израел блокада.


снимки от 1ви май в Гърция и Киев

Няма коментари:

Публикуване на коментар